4 Ekim 2016 Salı

                                         TOKAT ZİLE YÖRESEL BAT TARİFİ 


"ZİLE BATI" ZİLE'NİN YÖRESEL ,YEMEĞİ BAT

ZİLE BATI

1 Su bardağı Yeşil Mercimek (haşlanmış)
6 Yemek kaşığı düğü ( ince bulgur )
1 Baş orta boy kuru soğan
2 Yemek kaşığı domates salçası,
Taze veya salamura Asma yaprağı
Yeşil soğan, maydanoz, dere otu,
Tuz, kırmızı biber. kıyılmış ceviz içi

YAPILIŞI
Derin bir kab içine alınan Düğüye üzeri örtülecek kadar su ilave edilir. Yumuşaması beklenir. (tahmini 45dakika ) Haşlanmış yeşil mercimek ile bol suda ezilen salça ilave edilir, En son ince kıyılmış kuru ve yeşil soğan, maydanoz, dere otu ilave edilir. İsteğe göre tuz ve kırmızı biber ekilir. Sulu olmayan bir çorba kıvamında olması gerekir. Tabaklara servis edildikten sonra isteyenler üzerine kıyılmış ceviz içi de koyabilir. Bat Dolma gibi asma yaprağına sarılarak veya kaşıkla yenilir. Bayan toplantı ve günlerinin vazgeçilmez ikramlarından olan bat için türküler bile yakılmıştır.
Kaynak :Hakan Tipici


MALZEMELER:1 su bardağı yeşil mercimek,1 su bardağı ince bulgur,salça,kuru soğan,maydanoz,dereotu,dolmalık asma yaprağı

YAPILIŞI:Mercimeği suda yumuşayasıya kadar haşlıyoruz.İnce bulguru 1 su bardağı sıcak su ile ıslatıp ağzını kapıyoruz.Haşlanan mercimeği,şişen ince bulguru ,doğradığımız soğanları ve maydanozu derince bir kabın içine koyuyoruz.İstediğimiz ölçüde salça koyup biraz su ilave ediyoruz.İsteğe göre derotu ,kırmızı biber ve tuzuda ekleyip.İyice karışasıya kadar karıştırıyoruz.Ne çok sulu ne de çok koyu olmayacak şekilde göz kararı su ilave ediyoruz.İsterseniz yine buzdolabında biraz soğutabilirsiniz çünkü soğuk daha lezzetli oluyor.Bir kaseye koyup yanınada salamura asma yaprağı alıyorsunuz .Asma yaprağının içine biraz koyup kapayıp afiyetle yiyorsunuz.Tam bir yaz yiyeceği içinde hiç zararlı bir şey yok sağlıklı, yağsız gayet lezzetli bir Zile yemeği.Afiyet olsun.
ZİLELİYİZ DEDİLER
Bİ KAZAN BATI YEDİLER
DAHA DA YOK MU DEDİLER
AĞAM GEZ PAŞAM GEZ
GEZ GEZ ŞU ZİLEYİ GEZ...

Bir Başka Tarif
MERHABA BUGÜN SİZLERLE TOKAT YÖRESİNE AİT BİR TARİFİ PAYLAŞICAM BU TARİF ASLINDA ZİLEMİZİN BİR TARİFİ SON DERECE HAFİF SICAK YAZ GÜNLERİNİN DAYANILMAZ LEZZETİ
GELELİM TARİFİMİZE SON DERECE BASİT YEŞİL MERCİMEK İYİCE HAŞLANIR İÇİNE AZ MİKTARDA İNCE BULGUR KONUR. BULGURU MERCİMEK SICAKKEN İÇİNE ATILIRKİ İYİCE ISLANSIN. DAHA SONRA İÇERİSİNE SALÇA KONUR TABİ EV SALÇASI OLSA DAHA LEZZETLİ OLUR EĞER EV SALÇASI OLMAZSA BİRAZ LİMON SIKILIR .
DAHA SONRA BİRAZ TUZ ,PUL BİBER VE SU İLAVE EDİLİR .HAFİF SULU OLACAK ....
ÜSTÜNE YEŞİL SOĞAN ,DERE OTU ,MAYDANOZ DOĞRANIR.İÇİNE CEVİZ İÇİ İLAVE EDİLİR.
ÜZÜM YAPRAĞIYLA YENİR.
BENCE BU TARİFİ DENEYİN TADINI SİZDE ÇOK SEVERSİNİZ YAZ GÜNLERİ SERİN BİR TAT ...
GELELİM YEMEĞİMİZİN ADININ NERDEN GELDİĞİNE BAT İSMİ ÜZÜM YAPRAĞI İÇİNE ATILIR VE BAT İÇİNE KONUR ELLE SARARAK YENİR YANİ BATMAK ANLAMINDA ...
TÜRKÜSÜ BİLE VARDIR .....
ZİLELİYİZ DEDİLER
BİR KAZAN BATI YEDİLER
DAHADA YOKMU DEDİLER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder